Традиционна Китайска Медицина

Произходът на Традиционната Китайска Медицина ни връща няколко хиляди години.  Според китайците, тайната за нашето здраве се крие вътре в нас и заобикалящата среда. По този начин китайската медицина обръща внимание не само на здравето на човек, но също така и на неговото психологическо и физическо състояние, както и на неговото хранене.  Основното послание е преди всичко превенция, а не лечение.  Вторият важен аспект на естествената китайска медицина е да спре развитието на съществуващите състояния.  И двата подхода съставляват китайската концепция за здраве, известна също като “Култура на дълголетие”. Глобално проучване на дълголетието показва, че 3 от 5 области с най-голяма средна продължителност на живота, са региони, където присъства китайската култура или чийто произход е китайски. Традиционната Китайска медицина се основава на хармонията между Ин и Ян и на теорията за Петте елемента, приемайки че цялата природа, както и космоса, се състоят от пет основни елемента: Земя, Метал, Вода, Дърво и Огън.  Всичко може да се сведе до един от тях.  Много от добавките на TIENS се позовават на Теорита за Петте елемента.

TIENS черпи от богатството на Традиционната Китайска медицина и в същото време съчетава това с най-новите постижения в областта на биотехнологиите. TIENS е разработил цялостна програма за поддържане на добро физическо и психическо състояние с помощта на хранителни добавки, обхващащи четири стъпки: Очистване, Попълване, Укрепване и Балансиране.

Китайските символи:

Символите играят важна роля в китайската традиция и култура. Те следват китайците през целия им живот, от раждането до смъртта. Следователно, влизайки в света на китайските символи, имаме възможността да разберем по-добре характера на хората от Китай.

Китайската традиция и нейната свързаност със символизма в широк смисъл, датира от Древни времена. И до днес, китайците й обръщат голямо вниманието. Те са готови да купуват талисмани и различни амулети, които се смята, че носят щастие, благоденствие и защита срещу зли сили. Според китайците, символите, наред с другите неща въвеждат ред в света и ни позволяват да живеем, чрез определени принципи. Ето защо китайците се обграждат със символи у дома, на работното място, носят ги със себе си или ги включват в логото на техните компании. В света на китайските символи, това са животни и цветове, които играят ключова роля.

Добротата на Дракона, Постоянството на Костенурката

Китайците вярват в силата на така наречените четири чудотворни животни, произлезли от античната митология: дракон, феникс, еднорог и костенурка.

Драконът символизира късмета и добротата. Той е едно от най-важните същества в китайската митология и може би едно от нещата, които средностатистическия европеец най-често свърза с Китай. От самото начало, драконът представлява мъжката Ян енергия и креативност. По този начин носенето на драконови талисмани, има за цел да зареди китайците с положителна енергия. Драконът също играе важна роля в традиционните сватбени ритуали в Китай. Подтекстът на танца на дракона по време на сватбеното тържество е силно сексуален. По време на този танц е моментът, когато младоженците напускат сватбеното тържество и се усамотяват.

Друго популярно създание на силата в Китай е Фениксът. В китайската митология, фениксът е представян като господар на всички птици. Той става символ на силата и благодатта, но преди всичко на енергията Ин. Той се разглежда като въплъщение на женствеността. Китайският феникс, съчетан с китайския дракон представлява идеалното съотношение между семейната двойка, и също така се отнасят до енергиите Ин и Ян.

Животинският символ на доброта в Китай е еднорога. Китайската версия, обаче е различна от тази, известна в западната култура. Той може да няма рог, да има два или дори три рога на главата си. Еднорогът е символ на желанието да имаш деца. Костенурката, от друга страна, е символ на издръжливост, независимост, както и на мъдрост и дълголетие. Според китайската традиция, костенурката пази тайните на Небето и Земята.

Отделно от тези четири свръхестествени същества, китайската символика също включва и други животни като тигър, елен, крава и лъв.

Лъвът, в китайските вярвания, е символ на власт, величие и щастие. Предполага се, че той предпазва хората от злите сили. Скулптури, изобразващи лъв, често могат да бъдат видени в предната част на входа на важни сгради и обществени обекти. Tiens Group също използва този символ в своята запазена марка. Тя е лъв с разперени крила – Небесният лъв, който е символ на сила и свобода.

Бяло за тъга, червено за радост

Цветове в Китай често могат да символизират доста по-различни неща, отколкото в Европа. Заслужава си да се отбележи, че това важи както за бизнеса, така и за социалните взаимоотношения. Следователно, е лесно да се сбърка при подаряването на подаръци, изпращането на писма или покани и избора на дрехи, както при повече така и при по-малко официални поводи. Нека вземем бялото например, в Запада то е символ на чистота, невинност, свързано основно със сватбените традиции, следователно, свързано и с щастливи мигове. Въпреки това, в китайската традиция, бялото символизира траур и тъга.

За китайците цветът на щастието е червеното. Ето защо декорациите, използвани по време на сватбени церемонии са в този цвят. Също така, по време на други семейни тържества например, червена панделка с монета, се завръзва около крачето на новородено дете. Цветът на лентата трябва да донесе на детето щастие през целия му живот, а монетата има за цел да предпазва от злото. В Китай, един месец след като се роди дете, се организира празник в чест на новороденото, по време на който гостите подаряват на детето червени яйца. Те символизират хармония и щастие. Червеното в Китай също така означава вярност и смелост, то носи слава и подпомага поддържането на доброто здраве. Така, китайците вярват, че винаги е препоръчително да имате нещо в червен цвят със себе си.

Игра на цветове

По време на контактите с китайци бъдете внимателни с черното. В Китай то има двусмислено значение – както положително, така и отрицателно. То може да символизира решителност, правда и безкористност, като в същото време наподобява желязо. То обаче може да означава също и зло, потайност, хитрост и измама. Виолетовото, от друга страна е “безопасен” цвят, който китайците свързват с мъдрост и сила. Синьото, от своя страна, означава чистота, наивност и меланхолия. Неговият нюанс в китайската традиция е по-скоро синьо-зеленото. То често се свързва с детството. Зеленото е цветът на пролетта, живота, динамиката, но то може да има и лоши конотации. Например, зеленото може да бъде свързано с изневяра.

В миналото, жълтото, което западняците – подобно на червеното – свързват с цветовете на Китай, бе императорският цвят. Приписван единствено на императорското семейство, той символизира сила и богатство. По-късно, неговата употреба става по-честа, но в днешен Китай, вече не е толкова еднозначна.

Докато проучваме китайските символи е добре да се има предвид, че Китай непрекъснато се променя. Въпреки че традицията е от по-голямо значение, навлизащите от западния свят бизнес, културни и политически взаимодействия, влияят на китайското ежедневие. Следователно, има и изключения от правилото – когато китайска булка носи бяло и логото на световна китайска компания носи цветове, асоциирани положително в Европа.

Подаряването на подаръци в Китай е почти церемония. За китайците изключително важен е не само от вида на подаръците, но също така и на опаковката им и начина на подаряване.  Струва си да усвоите добрите маниери (savoir-vivre) при подаряване на китайски подаръци, така че човекът, получаващ подарък всъщност да разчете нашите намерения. Особено, че за азиатците подаръците са начин за изграждане на добри лични и бизнес отношения.

Китайската култура е пълна със символизъм. Китайците се обграждат със символи навсякъде – у дома и на работното място, така че всички амулети и фигури, свързани с китайската традиция със сигурност ще бъдат добре дошли подаръци. Сред тях се срещат снимки на дракон, считан за символ на щастие, но и символ на мир в дома. Много добър подарък също са фигурите на жаба, седнала върху купчина с монети, чието значение за подарък е пожелание за богатство на на получателя. Две риби символизират просперитет. В допълнение към знаковите фигури на животни, китайците включва като щастливи цифри и например, фигурата на стар човек, държащ праскова, която се тълкува като пожелание на дълголетието. Прасковата наистина винаги е добър подарък за китайците, защото освен че е символ на дълъг живот, тя е също така напомня за младостта, пролетта и свежестта. В Китай, хората често си подаряват храна под формата на кошници с плодове, гъби, бисквитки и скъпи чайове. Ако решим да подарим вино, трябва да добавим и тирбушон, тъй като фактът, че подаръкът е практичен е много оценяван в Средното царство. Подарък, който определено ще зарадва китайците е социална игра – китайски шах, ма-джонг. В Китай, поради факта, че пушенето е често срещан навик, такъв подарък ще срещне положителен прием.

Подаръци с повод

Ако човек е поканен на китайски сватба си струва да купите букет от лилии, орхидеи или божури, които се смятат за щастливи цветя, същото важи и при подаряването на цветя от Щастлив бамбук. Лилиите символизират брак в продължение на 100 години, а бамбукът e пожелание за успех на работното място. Най-добре дошъл подарък за булката и младоженеца са … червените пликове с пари. Червеното символизира желанието на щастието. Трябва да припомним, че банкнотите, поставени в плика трябва да са нови, те също така не могат да бъдат смачкани. Сумата на парите трябва да е кръгло число и трябва да надвишава сумата, която булката и младоженеца са платили за нас за сватбеното тържество. В Китай бъдещите майки също получават подаръци. Най-популярният подарък, е плод на Longan и лотосови семена. Комбинацията от имената им на китайски означава пожелание за раждането на момче. На бебето трябва да се подаряват бижута или червен плик, разбира се със съответното съдържание. Последният е най-популярният подарък, по случай честването на китайската Нова година.

Черен списък с подаръци

Към „черния“списък с китайски подаръци, които трябва да се избягват, когато става въпрос за китайците, часовникът заема първите места. В китайската култура се разглежда като символ на отброява дните и часовете до смъртта и се оприличава с култа към мъртвите. Кърпите и тъканите също имат подобни погребални асоциации, тъй като те се използват при погребения. Високите места на „черния списък“с подаръци също така заемат острите инструменти (ножици, ножове или инструменти), които, според фън шуй, произвеждат лоша енергия и водят до нарушаване на връзките. В тази “остра“категория има и рози, които имат бодли. Подобни асоциации, свързани с края на връзката, имат всички видове огледала, символизиращи уязвимостта, които в Китай също се считат за елементи привличащи злите духове. Лоша идея е да подарите чадър на китаец. Това всъщност се приема като заяление, че най-вероятно няма да има втора среща. По същия начин, подаряването на обувки може да се приеме също като поличба, че повече няма да се върне. Даване на китайската шапка в зелено може да се предположи, че жена му е изневерила. Добре дошъл подарък в Китай е храната – освен крушите, които също свързвани с раздяла. Негативен смисъл имат някои цветя, вече споменатите рози и хризантеми.

Символика на числата

В Китай голямо значение също с еотдава и на това в каква стойност ще получите подаръка. Забранената цифра е 4 – нейното име в китайския звучи като “смърт“. В този случай, трябва да се отбележи, че в някои китайски срички, въпреки че те се различават по изписванеот на своя знак, те се произнасят по същия начин. Това прави толкова много имена, иначе обикновено добре приемани от европейците, да имат негативни конотации за китайците. От друга страна, когато става въпрос за паричните подаръци, размерът им кратен на 8 е добре дошъл. Това число е символ на просперитета в Китай. Освен това, в символиката на китайците четните цифри се разглеждат като успешни. Една стара китайска поговорка гласи: “Благословиите идват от чифтовете“, което е и причината подаръци с числото две да са толкова високо оценявани.

Не само подаръкът е важен

В китайската култура голямо значение се отдава на опаковката на подаръка. Той не трябва да бъде опакован в бяла, черна или синьо хартия. Също подаръците в тези цветове се подразбират като забранени, като и белите цветя. Те се оприличават от китайците с нещастие, погребения и траур за мъртвите. От друга страна за щастливи и празнични цветове се считат следните: златни, жълто, розово и зелено. Специално място в китайската символика заема червеното – то се свързва с пожелание за щастие и просперитет. Опаковането на подаръци в червено със сигурност ще ви донесе признание в очите на китайците. Интересното според добрите маниери при подаряване на подаръци на китайците, е, че вие не трябва да връзвате панделка на подаръка.

Бизнес подаръци

В бизнес контакти подаръци са добре дошли, но … след завършени преговори или при сключване на сделка. В противен случай те могатда се разглеждат като подкуп. Интересното е, че в Китай няма да може да заснемете церемонията по подаряване на подаръци. Трябва да информирате Вашия бизнес партньор предварително, че сте готови да подарите подарък, за да не го изненадате, защото китайците не обичат да бъдат поставяни в неудобни ситуации.

В бизнес контактите най-добри са подаръците или аксесоарите, свързани с компанията или страната на произход. В Китай, по-малко рисковано е да подарите подарък … на компанията, а не на шефа й. Ако решите да подарите подарък на частно лице, обаче, ще трябва да помислите и за подарък неговия съпруг или съпруга. Обърнете внимание на цената на подаръците. Тук най-добрият принцип е на „златната среда“- твърде евтините подаръци могат да навредят, а твърде скъпите могат да бъде свързани с подкуп.

Най-добрите подаръци в бизнес ситуации, в допълнение към вече споменатите аксесоари за компанията, са писалки, албуми със снимки или алкохол. Важно е, че те трябва да са маркови. Тези видове подаръци в Китай се считат за синоним на висок статус. Въпреки това, не подарявайте два пъти един и същи вид подарък. Като форма на китайски подарък се счита също поканата за обяд или вечеря. Подаръкът трябва да се подаде с двете ръце и да се получи също с двете ръце. Трябва да припомним, че според китайския обичай приемането на подаръка тярбва да се откаже три пъти. Затова е необходимо да настоявате. Ние също трябва да бъдем подготвени за това, че след като получат подаръка китайците благодарят по демонстративен начин. Подаръци в Китай изискват връщане на жеста, човекът получил подарък ни подарява подарък на подобна стойност на следващото заседание. Ако такова не се проведе, ние трябва писмено да благодарим за подаръка. Не трябва да разопаковаме подаръка пред всички, а да направим това вкъщи, освен ако не получите разрешение от лицето, подаряващо подаръка.

Тайните за красотата на азиатките

Безупречен тен, без бръчки по лицето, грациозна фигура, лъскава коса – мечтаната представа за красота на азиатските жени не се различава от тази на европейските. Те постигат съвършенство чрез черпене от традицията, но също така и от съвременните техники в козметологията.

За азиатските жени е важно да изглеждат млади и здрави. Поради популярността на козметиката против бръчки, тя се прилага дори от жените на 20 години. Причината за това, все още не толкова популярната в Западния свят, е философията против стареене, която е предотвратяване на последиците от застаряването на населението, а не възстановяването на вредите, които минаващото време е нанесло на кожата и тялото. Азиатските жени използват повече от десет козметични продукта всеки ден. Например, те могат да използват до 3-4 различни продукти за грижа за кожата на очите по време на ритуала за красота, който те изпълняват всяка сутрин и вечер. Те обръщат голямо внимание на почистването на кожата.

Слънце? СПРЕТЕ!

Когато става дума за грижа за красотата, азиатските жени, ценят най-новите високотехнологични постижения в козметологията и естетичните процедури на медицината, точно толкова, колкото и естествени съставки и ритуали като зелен чай или масаж например, използвани в продължение на векове в грижите за красотата в тези култури. Азиатските жени са наистина обсебени от фотостареенето, откъдето идва и популярността на високата SPF слънцезащита, както и защитата от лъчите на слънцето … под чадър по време на разходка в горещ летен ден. За тях, красивата кожа е кожа, която няма никакви признаци на слънчев загар и щом бледата кожа е идеал за красота, следователно различните видове кремове и маски за избелване на кожата са високо търсени.

 

Пътят на един човек … към красота минава през стомаха му

Азиатските жени знаят, че това, което ядем има огромно влияние върху красотата. То не се отнася само до поддържането на стройна фигура, но и до осъзнаването, че дори и най-скъпите козметични продукти няма да подействат, освен ако не получат необходимата подкрепа отвътре. Азиатската кухня е не само вкусна и здравословна, но също така е добра за красотата. Тя е пълна с плодове и зеленчуци – източници на витамини, включително витамин C и E – силни антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, отговорни за стареенето.

Храненето на азиатските жени е богато също на риба, която освен своята богата хранителна стойност, е чудесен източник на ненаситени мастни киселини (омега-3)​​. Тези киселини не само допринасят за предотвратяване и облекчаване на симптомите на така наречените модерни заболявания, свързани с възрастта, но също така и насърчават процесите на регенерация на кожата, облекчават дразненето й, облекчават подуването и забавят процесите на стареене. Морската храна, на свой ред, освен омега-3, съдържа много витамини (особено витамини от група В) и минерали като селен, цинк, желязо, магнезий, калций, флуор. Те са важни не само за правилното функциониране на тялото (например, калцият за изграждането на костите), но също така и за подобряване на състоянието на кожата чрез подобряване на нейната еластичност.

Соята е другият важен елемент от хранителния режим на азиатските жени, и подобно на рибата и морските дарове, е източник на омега-3 киселини и витамини от група В, но също така съдържа изофлавони – естествени фитоестрогени. След навлизане в тялото, те имитират действието на естрогените. По този начин те могат да поддържат хормоналния баланс при жените и чрез това могат да повлияят на производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина в по-дълбоките слоеве на кожата. Преди всичко обаче, те са силни антиоксиданти. Като част от “храненето за красота”, плодовете на растението хинап, известни още като китайски фурми, също са популярни в Китай, както и лотосовите семена или корена от женшен, а в Япония – водораслите.

Здравословният хранителен режим на азиатските жени се обогатява с хранителни добавки. Тяхното приложение в Азия е много широко разпространено.

Естествените съюзници на красотата

В грижите за красотата на азиатски жени, традицията и природата играят решаваща роля. В китайската култура, думата “баланс” е особено значима. Затова стресът, натрупването на напрежение, които се отразяват негативно върху здравето и красотата, са непознати за тях.

Масажа на лицето играе голяма роля в грижите за красотата на азиатските жени. Галенето, потупването и щипването на кожата, подобряват овала на лицето, отпускат мускулите и предпазват от появата на бръчки. Полезните свойства на соята са наблюдавани върху азиатските жени, не само от нейната консумация, но също така и чрез прилагането на козметика със соя, като основна съставка. Соята е особено ефективна в козметиката против стареене. Активните съставки подобряват тена и хидратацията на кожата.

Друг козметологичен хит, произведен в Азия е зеленият чай. В продължение на векове и до ден днешен, той е считан за източник на здраве и младост. Неговите забележителни свойства са приложени и в козметологията, главно благодарение на полифенолите. Тези съединения проявяват антиоксидантни свойства (премахват свободните радикали), които освен това действат по-мощно от витамин С и Е. В резултат на използването на козметика, съдържаща антиоксиданти, съединителната тъкан на кожата и кръвоносните съдове стават по-силни и кожата е по-добре защитена от UV радиацията. Това е причината екстрактът от зелен чай често да се използва в препарати, които са предназначени за борба със стареенето. Необходимо е също така и за млада кожа, помагайки да се намали прекомерното производство на себум, отговорно за омазняването на кожата. Зеленият чай се прилага също и в антицелулитната козметика, шампоани, балсами, и благодарение на хубавия аромат – в лосиони за тяло, парфюми и др. Домашният метод за красива коса на китайските жени е, например, изплакване на косата с приготвена смес от две чаши зелен чай и една дузина капки масло от розмарин.

Перли, Камелия и Славей

Сред природната азиатска козметика, се оказва много популярен жасминът. Маслото от жасмин омекотява кожата, но в същото време укрепва защитната бариера, облекчава дразненето, попълва липидния дефицит. Важното е, че не само хидратира епидермиса, но също така и по-дълбоките слоеве на кожата. Козметичните продукти с перли на прах много често са използвани от китайските жени. В Традиционната китайска медицина се прилагат също така и като добавка. Смята се, че перления прах има противовъзпалителни, антибактериални, но преди всичко лекчебни и “охлаждащи тялото” свойства. Според китайските жени, козметиката, съдържаща перлен прах, помага за борбата с бръчките, за подобряване на цвета на кожата, избелване и защита от слънцето. От друга страна, японските жени имат слабост към козметиката с масло от камелия. Те втриват цубаки – изключително чисто масло от семена на камелия, в косата и повърхността на ноктите, като го прилагат и на лицето, шията, деколтето и тялото. То помага в борбата със стриите, променя цвета и отлично подхранва кожата. Въпреки това, истинският хитов продукт за износ на японската козметологията е маска, направена от … изпражненията на славей, които интензивно хидратират, изглаждат, изсветляват, променят цвета на кожата, намаляват бръчките и подобряват външния вид на кожата.

За постигане на красиво тяло

Освен козметика, азиатската грижа за тялото включва главно масажи, но също така и физическа активност. Според Традиционната китайска медицина, различните видове азиатски масаж възстановяват хармонията и енергизират. Те са предназначени за подобряване на умствените и физически характеристики. Един от най-популярните от тях е шиацу масажът, в буквален превод “масаж с пръст”, който е съобразен с индивидуалните нужди на тялото. Шиацу масажът се извършва върху постелка, сложена на пода, без използването на масла, във свободни дрехи. По време на третирането, масажистът прилага многократно натискане с палец на всяка част на тялото, като по този начин регулира потока на Чи енергията на пациента. Този масаж осигурява добро настроение, но също така е и от полза за външния вид, тъй като масажът подобрява функциите на сърдечно-съдовата и лимфната система.

Публичните упражнение са специфични за Азия и особено за Китай. На открито, в паркове, китайците колективно изълняват различни форми на упражнения – от тай-чи, кунг-фу, йога до специални упражнения за възрастни. Всички тези форми на упражнения според китайците, влияят на хармонията на духа и тялото, подобряват цялата физиология на тялото, осигурявайки здраве, добра форма и по този начин красота.

Back to Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial