Китайските символи

Символите играят важна роля в китайската традиция и култура. Те следват китайците през целия им живот, от раждането до смъртта. Следователно, влизайки в света на китайските символи, имаме възможността да разберем по-добре характера на хората от Китай.

Китайската традиция и нейната свързаност със символизма в широк смисъл, датира от Древни времена. И до днес, китайците й обръщат голямо вниманието. Те са готови да купуват талисмани и различни амулети, които се смята, че носят щастие, благоденствие и защита срещу зли сили. Според китайците, символите, наред с другите неща въвеждат ред в света и ни позволяват да живеем чрез определени принципи. Ето защо китайците се обграждат със символи у дома, на работното място, носят ги със себе си или ги включват в логото на техните компании. В света на китайските символи, това са животни и цветове, които играят ключова роля.

Добротата на Дракона, Постоянството  на Костенурката 

Китайците вярват в силата на така наречените четири чудотворни животни, произлезли от античната митология: дракон, феникс, еднорог и костенурка.

Драконът символизира късмета и добротата. Той е едно от най-важните същества в китайската митология и може би едно от нещата, които средностатистическия европеец най-често свърза с Китай. От самото начало, драконът представлява мъжката Ян енергия и креативност. По този начин носенето на драконови талисмани, има за цел да зареди китайците с положителна енергия. Драконът също играе важна роля в традиционните сватбени ритуали в Китай. Подтекстът на танца на дракона по време на сватбеното тържество е силно сексуален. По време на този танц е моментът, когато младоженците напускат сватбеното тържество и се усамотяват.

Друго популярно създание на силата в Китай е фениксът. В китайската митология, фениксът е представян като господар на всички птици. Той става символ на силата и благодатта, но преди всичко на енергията Ин. Той се разглежда като въплъщение на женствеността. Китайският феникс, съчетан с китайския дракон представлява идеалното съотношение между семейната двойка, и също така се отнасят до енергиите Ин и Ян.

Животинският символ на доброта в Китай е еднорога. Китайската версия, обаче е  различна от тази, известна в западната култура. Той може да няма рог, да има два или дори три рога на главата си. Еднорогът е символ на желанието да имаш деца. Костенурката, от друга страна, е символ на издръжливост, независимост, както и на мъдрост и дълголетие. Според китайската традиция, костенурката пази тайните на Небето и Земята.

Отделно от тези четири свръхестествени същества, китайската символика също включва и други животни като тигър, елен, крава и лъв.

Лъвът, в китайските вярвания, е символ на власт, величие и щастие. Предполага се, че той предпазва хората от злите сили. Скулптури, изобразващи лъв, често могат да бъдат видени в предната част на входа на важни сгради и обществени обекти. Tiens Group също използва този символ в своята запазена марка. Тя е лъв с разперени крила - Небесният лъв, който е символ на сила и свобода.

 

Бяло за тъга, червено за радост 

Цветове в Китай често могат да символизират доста по-различни неща, отколкото в Европа. Заслужава си да се отбележи, че това важи както за бизнеса, така и за социалните взаимоотношения. Следователно, е лесно да се сбърка при подаряването на подаръци, изпращането на писма или покани и избора на дрехи, както при повече така и при по-малко официални поводи. Нека вземем бялото например, в Запада то е символ на чистота, невинност, свързано основно със сватбените традиции, следователно, свързано и с щастливи мигове. Въпреки това, в китайската традиция, бялото символизира траур и тъга.

За китайците цветът на щастието е червеното. Ето защо декорациите, използвани по време на сватбени церемонии са в този цвят. Също така, по време на други семейни тържества например, червена панделка с монета, се завръзва около крачето на новородено дете. Цветът на лентата трябва да донесе на детето щастие през целия му живот, а монетата има за цел да предпазва от злото. В Китай, един месец след като се роди дете, се организира празник в чест на новороденото, по време на който гостите подаряват на детето червени яйца. Те символизират хармония и щастие. Червеното в Китай също така означава вярност и смелост, то носи слава и подпомага поддържането на доброто здраве. Така, китайците вярват, че винаги е препоръчително да имате нещо в червен цвят със себе си.

Игра на цветове 

По време на контактите с китайци бъдете внимателни с черното. В Китай то има двусмислено значение - както положително, така и отрицателно. То може да символизира решителност, правда и безкористност, като в същото време наподобява желязо. То обаче може да означава също и зло, потайност, хитрост и измама. Виолетовото, от друга страна е "безопасен" цвят, който китайците свързват с мъдрост и сила. Синьото, от своя страна, означава чистота, наивност и меланхолия. Неговият нюанс в китайската традиция е по-скоро синьо-зеленото. То често се свързва с детството. Зеленото е цветът на пролетта, живота, динамиката, но то може да има и лоши конотации. Например, зеленото може да бъде свързано с изневяра. 

В миналото, жълтото, което западняците - подобно на червеното - свързват с цветовете на Китай, бе императорският цвят. Приписван единствено на императорското семейство, той символизира сила и богатство. По-късно, неговата употреба става по-честа, но в днешен Китай, вече не е толкова еднозначна.

Докато проучваме китайските символи е добре да се има предвид, че Китай непрекъснато се променя. Въпреки че традицията е от по-голямо значение, навлизащите от западния свят бизнес, културни и политически взаимодействия, влияят на китайското ежедневие. Следователно, има и изключения от правилото - когато китайска булка носи бяло и логото на световна китайска компания носи цветове, асоциирани положително в Европа.